İstanbul, bir kez daha savaşın gölgesinde barışa ev sahipliği yapmaya hazırlanıyor. Rusya ve Ukrayna, yıllardır süren savaşın sona erdirilmesi için doğrudan müzakerelere yeniden başlama kararı aldı. Heyetler, Rusya’nın talebiyle İstanbul’da bir araya gelecek.
Rusya Heyeti Kremlin Tarafından Açıklandı
Vladimir Putin’in yayınladığı ve Kremlin’in resmî sitesinde duyurulan emirle, İstanbul’daki barış müzakerelerinde görev alacak Rus heyeti netleşti. Buna göre heyette, Başkan Danışmanı Vladimir Medinsky, Savunma Bakan Yardımcısı Alexander Fomin ve GRU Ana İstihbarat Müdürlüğü Direktörü Igor Kostyukov yer alıyor.
Putin’in kararında, askerî ve istihbarî düzeyde katılımın dikkat çekici olduğu görülüyor. Ayrıca Rus tarafı, görüşmelere ciddiyetle hazırlandığını ortaya koydu.
Ukrayna’dan Güçlü Temsil
Ukrayna tarafı da İstanbul’daki görüşmelere üst düzey isimlerle katılacak. Dışişleri Bakanı Andrii Sybiha, Savunma Bakanı Rüstem Umerov ve Ukrayna Devlet Başkanlığı Ofisi Başkanı Andriy Yermak heyette yer alacak.
Ayrıca, Devlet Başkanı Danışmanı Ihor Jovkva ve bazı üst düzey yetkililer de Ukrayna heyetinde bulundu. Ukrayna yönetimi, barış için diplomatik çabalarını yoğunlaştırdı. İletişim Başkanı Fahrettin Altun’un sosyal medya platformu X’te yaptığı açıklamaya göre Ukrayna Devlet Başkanı Volidimir Zelensky de görüşmeler için Türkiye’ye gelecek.

Savaşın Gölgesinde Müzakere
24 Şubat 2022’de başlayan Rusya-Ukrayna Savaşı, on binlerce cana mal oldu. Donetsk, Luhansk, Herson ve Zaporijya bölgeleri büyük ölçüde Rusya tarafından ilhak edildi. Kırım’ı ise 2014’te benzer şekilde işgal etmişti. Böylece, Ukrayna topraklarının yaklaşık beşte biri kontrol dışına çıktı.
Batılı ülkeler Ukrayna’ya kapsamlı askerî ve ekonomik yardımlar yaparken, Rusya’ya karşı ağır yaptırımlar uyguladı. Fakat çözüm, silah değil diplomasiyle aranmalıydı.
Daha Önce de İstanbul’da Bir Araya Gelmişlerdi
İlk olarak 10 Mart 2022’de Antalya Diplomasi Forumu’nda buluşan taraflar, ardından 29 Mart 2022’de İstanbul’da önemli bir uzlaşıya varmıştı. Ancak, Buça şehrinde sivillerin katledildiği yönündeki iddialar müzakereleri sekteye uğrattı. Ayrıca, İngiltere ve ABD’nin bu anlaşmaya karşı çıktığı da öne sürüldü.
Tüm bu sabotajlara rağmen, Türkiye çözümden vazgeçmedi. Buna göre BM desteğiyle hazırlanan Karadeniz Tahıl Koridoru Anlaşması, küresel gıda krizini hafifletti. Erdoğan liderliğinde atılan bu adım, dünya kamuoyunda takdir gördü.

Erdoğan’ın Arabuluculuğu ve Yeni Süreç
Türkiye’nin arabuluculuk rolü, dünya kamuoyunda dikkat çekmeye devam ediyor. Putin, 11 Mayıs’ta yaptığı çağrıda, 15 Mayıs’ta ön koşulsuz doğrudan görüşmelerin yeniden başlamasını istedi. Cumhurbaşkanı Erdoğan’dan ev sahipliği yapmasını talep etti.
Ukrayna yönetimi bu çağrıya olumlu cevap verdi. Uluslararası toplum da İstanbul Barış Görüşmeleri’nin yeniden başlamasını memnuniyetle karşıladı.
Yorum Yap